Doorgaan naar hoofdcontent

Vlaamse schotel met bokier en gekruide aardappeltjes

Als je naar buiten kijkt of buiten bent, lijkt het op de meeste dagen nog zomer. Maar de herfst is echt in aantocht, althans aan de kleuren van de bomen te zien maar ook in tijdschriften en kookbladen. En hoewel de zomer voor mij eindeloos mag duren, heb ik ook wel weer heel veel zin in al die herfstgerechten. Volle, aardse smaken, heerlijk! In de herfstfolder van de Plus staan een paar van die gerechten waaronder deze Vlaamse stoofschotel met bokbier.
Zo'n stoofschotel is lekker met grof bruin brood, friet of deze lekkere aardappelpartjes:
Het recept daarvan las ik op Keukenliefde, inderdaad een blog om van te smullen zoals er boven staat.
In het originele recept wordt uitgegaan van het sap van een sinaasappel of manderijn, maar die had ik allebei niet meer in huis. Een scheutje dubbeldrank deed het ook prima.

Vlaamse schotel
300 gr hamlappen, in blokken van 5 cm
1 el bloem
25 gr boter
2 uien, in parten
100 gr gerookte spekblokjes
1 flesje bokbier
2 laurierblaadjes
2 takjes tijm
1 el mosterd
200 gr wortel, in stukken
200 gr gedroogde pruimen zonder pit
2 el gehakte peterselie

Gekruide aardappelpartjes
500 gr aardappels, schoongeboend en in partjes
2 tl mosterd
halve tl paprikapoeder
halve tl chilipoeder
sap van een halve mandarijn (of dus een scheutje dubbeldrank)
olijfolie
peper en zout

Bestrooi voor de stoofschotel het vlees met peper, zout en bloem.
Verhit de boter en bak het vlees in 5 minuten rondom bruin.
Schep het vlees uit de pan.
Bak de uien en spekjes 2 minuten in het achtergebleven vet.
Schenk het bier erbij en breng aan de kook.
Voeg het vlees, de laurier, tijm en mosterd toe en stoof zachtjes 45 minuten met een deksel op de pan.
Voeg na 15 minuten de wortel en pruimen toe.

Verhit de oven voor op 200 C.
Verdeel de aardappelpartjes over een bakplaat.
Besprenkel royaal met olijfolie en bak de aardappeltjes 15 minuten in de oven.
Roer ondertussen van de mosterd, paprika- en chilipoeder en het sap een dik kruidenmengsel.
Neem de aardappeltjes na een kwartier uit de oven en schep het kruidenmengsel erdoor.
Zet de gekruide aardappeltjes nog een half uur in de oven.
Schep ze halverwege nog een keertje om.

Verwijder de laurierblaadjes en tijm uit de stoofschotel en bestrooi met peterselie.
Serveer met de gekruide aardappeltjes.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de