Doorgaan naar hoofdcontent

Zoete-aardappel-taleggio-lasagne

Wat is dit toch een gezellige, maar drukke periode. Daardoor ook niet zoveel tijd voor nieuwe gerechten. Maar gisteren hebben we deze overheerlijke, vegetarische zoete aardappellasagne gegeten. Op het eerste gezicht had ik een beetje mijn bedenkingen bij de combinatie van aardappel en lasagne, maar door de roomsaus en de uienjam is het een smaakvolle combinatie!

Uienjam
3 middelgrote, fijngesneden uien
50 gr boter
35 gr suiker
25 ml azijn
100 ml rode wijn

Lasagne
150 gr aardappel, gewassen en in blokjes van 2 cm
350 gr zoete aardappel, gewassen en in blokjes van 2 cm
1 teen knoflook, gehakt
1 el olijfolie
1,5 el tijmblaadjes
125 ml slagroom
175 gr taleggio, korst verwijderd en in stukjes
6 koelverse lasagnevellen

Begin met de uienjam.
Smelt de boter en bak de uien zacht en glazig op middelhoog vuur.
Schenk er 50 ml water bij en laat op matig vuur afgedekt 20 min. stoven.
Voeg eventueel wat water toe, indien nodig.
Voeg al roerend de suiker toe en bak nog enkele minuten. Blijf roeren!
Schenk de azijn en de wijn in de pan en breng aan de kook.
Laat inkoken tot het vocht bijna is verdampt.
Schep de marmelade in een kom en pot en laat afkoelen.
De marmelade kan enkele dagen in de koelkast worden bewaard.

Verwarm de oven voor op 200C.
Schep de beide aardappelsoorten om met de knoflook, olijfolie en halve el. tijm.
Schep het mengsel op een bakplaat en bestrooi met zeezout en zwarte peper.
Bak 25 - 30 minuten in de oven tot de aardappel goudbruin en een beetje knapperig is.
Roer intussen de room, 100 gr taleggio en de rest van de tijm in een steelpan op middellaag vuur door elkaar tot de taleggio is gesmolten.
Breng op smaak met zout en peper en laat een beetje afkoelen.
Vet 2 eenpersoonsschaaltje of 1 grotere lasagneschaal in.
Schenk de helft van de kaassaus in de schaaltjes.
Leg er een lasagnevel op en bestrijk met de helft van de uienjam.
Schep de helft van de groenten en de helft van de overgebleven taleggio erop.
Herhaal dit nog een keer en dek af met de laatste pastavellen.
Schenk de rest van de kaassaus erover en bak 8 - 10 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
Serveer direct.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de