Wat ziet al dat zomerfruit er toch altijd lekker uit! De aardbeien in de tuinen om ons heen zijn inmiddels allemaal op, maar de Delicious die deze week op mat viel dwong mij om dan maar aardbeien te kopen. Deze taart zag er namelijk zo onweerstaanbaar lekker uit, dat ik hem persé wilde maken. Het is wel even werk, maar dan heb je een heerlijke frisse zomertaart. Wil je hem zoeter voeg dan wat suiker toe aan de slagroom voor de bavarois of bedek de taart nog met een laagje gezoete slagroom en verdeel daar dan het fruit over.
300 ons gemengd zomerfruit: aardbeien, bramen, framzbozen, blauwe bessen of aalbessen
munt of citroenmelisse
poedersuiker
Deeg
150 gr bloem, gezeefd
50 gr poedersuiker, gezeefd
75 gr koude boter in blokjes
1 citroen, schil geraspt, sap geperst
1 eierdooier
Frangipane
100 gr amandelmeel of gemalen amandelen
75 gr kristalsuiker
75 gr zachte bote
1 ei
Aardbeienbavarois
3 blaadjes gelatine
100 ml slagroom
halve tl vanillearoma
200 gr aardbeien, gepureerd
40 gr fijne kristalsuiker
Verder
Ingevette vorm met uitneembare bodem van 24 cm of 20 x 20 cm of 30 x 12 cm
hulpvulling, bijvoorbeeld bonen of rijst
Meng voor het deeg de bloem, poedersuiker, boter en citroenrasp en een snuf zout in een kom en wrijf met je vingers de boter fijn door de bloem totdat je de structuur van grof zand hebt.
Voeg de eierdooier en 1 el ijskoud water toe en kneed snel tot een bal.
Leg afgedekt een uur in de koelkast.
Meng voor de frangipane alles goed door elkaar.
Verwarm de oven voor op 180C.
Rol het deel uit en bekleed de bodem en de wanden van de vorm met het deeg.
Beleg het deeg met bakpapier en vul met de hulpvulling.
Bak de bodem 10 minuten voor.
Verwijder de hulpvulling en verdeel de fangipane gelijkmatig over de bodem.
Zet de vorm weer in de oven en bak 15 - 20 minuten tot het deeg en frangipane gaar zijn.
Neem uit de oven en laat in de vorm 10 minuten afkoelen, verwijder de rand en laat de taart verder afkoelen.
Week voor de bavarois de gelatine in ruim koud water.
Klop de slagroom met het vanille-aroma stijf en zet in de koelkast.
Verwarm het citroensap (van de ingrediënten van het deeg) met de suiker zachtjes op laag vuur zodat de suiker oplost.
Voeg de aardbeienpuree toe en verwarm tot net onder het kookpunt.
Neem de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine er goed door.
Laat onder regelmatig roeren afkoelen.
Als het dikker begint te worden (zo rond kamertemperatuur)spatel je de slagroom erdoor.
Giet de bavarois over de afgekoelde taartbodem en laat stevig worden in de koelkast.
Maak het fruit schoon en verdeel over de taart.
Bestrooi vlak voor serveren met poedersuiker en versier met de munt of citroenmelisse.
300 ons gemengd zomerfruit: aardbeien, bramen, framzbozen, blauwe bessen of aalbessen
munt of citroenmelisse
poedersuiker
Deeg
150 gr bloem, gezeefd
50 gr poedersuiker, gezeefd
75 gr koude boter in blokjes
1 citroen, schil geraspt, sap geperst
1 eierdooier
Frangipane
100 gr amandelmeel of gemalen amandelen
75 gr kristalsuiker
75 gr zachte bote
1 ei
Aardbeienbavarois
3 blaadjes gelatine
100 ml slagroom
halve tl vanillearoma
200 gr aardbeien, gepureerd
40 gr fijne kristalsuiker
Verder
Ingevette vorm met uitneembare bodem van 24 cm of 20 x 20 cm of 30 x 12 cm
hulpvulling, bijvoorbeeld bonen of rijst
Meng voor het deeg de bloem, poedersuiker, boter en citroenrasp en een snuf zout in een kom en wrijf met je vingers de boter fijn door de bloem totdat je de structuur van grof zand hebt.
Voeg de eierdooier en 1 el ijskoud water toe en kneed snel tot een bal.
Leg afgedekt een uur in de koelkast.
Meng voor de frangipane alles goed door elkaar.
Verwarm de oven voor op 180C.
Rol het deel uit en bekleed de bodem en de wanden van de vorm met het deeg.
Beleg het deeg met bakpapier en vul met de hulpvulling.
Bak de bodem 10 minuten voor.
Verwijder de hulpvulling en verdeel de fangipane gelijkmatig over de bodem.
Zet de vorm weer in de oven en bak 15 - 20 minuten tot het deeg en frangipane gaar zijn.
Neem uit de oven en laat in de vorm 10 minuten afkoelen, verwijder de rand en laat de taart verder afkoelen.
Week voor de bavarois de gelatine in ruim koud water.
Klop de slagroom met het vanille-aroma stijf en zet in de koelkast.
Verwarm het citroensap (van de ingrediënten van het deeg) met de suiker zachtjes op laag vuur zodat de suiker oplost.
Voeg de aardbeienpuree toe en verwarm tot net onder het kookpunt.
Neem de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine er goed door.
Laat onder regelmatig roeren afkoelen.
Als het dikker begint te worden (zo rond kamertemperatuur)spatel je de slagroom erdoor.
Giet de bavarois over de afgekoelde taartbodem en laat stevig worden in de koelkast.
Maak het fruit schoon en verdeel over de taart.
Bestrooi vlak voor serveren met poedersuiker en versier met de munt of citroenmelisse.
Reacties
Een reactie posten