Doorgaan naar hoofdcontent

Aardbeien-bavaroistaart

Wat ziet al dat zomerfruit er toch altijd lekker uit! De aardbeien in de tuinen om ons heen zijn inmiddels allemaal op, maar de Delicious die deze week op mat viel dwong mij om dan maar aardbeien te kopen. Deze taart zag er namelijk zo onweerstaanbaar lekker uit, dat ik hem persé wilde maken. Het is wel even werk, maar dan heb je een heerlijke frisse zomertaart. Wil je hem zoeter voeg dan wat suiker toe aan de slagroom voor de bavarois of bedek de taart nog met een laagje gezoete slagroom en verdeel daar dan het fruit over.

300 ons gemengd zomerfruit: aardbeien, bramen, framzbozen, blauwe bessen of aalbessen
munt of citroenmelisse
poedersuiker

Deeg
150 gr bloem, gezeefd
50 gr poedersuiker, gezeefd
75 gr koude boter in blokjes
1 citroen, schil geraspt, sap geperst
1 eierdooier

Frangipane
100 gr amandelmeel of gemalen amandelen
75 gr kristalsuiker
75 gr zachte bote
1 ei

Aardbeienbavarois
3 blaadjes gelatine
100 ml slagroom
halve tl vanillearoma
200 gr aardbeien, gepureerd
40 gr fijne kristalsuiker

Verder
Ingevette vorm met uitneembare bodem van 24 cm of 20 x 20 cm of 30 x 12 cm
hulpvulling, bijvoorbeeld bonen of rijst


Meng voor het deeg de bloem, poedersuiker, boter en citroenrasp en een snuf zout in een kom en wrijf met je vingers de boter fijn door de bloem totdat je de structuur van grof zand hebt.
Voeg de eierdooier en 1 el ijskoud water toe en kneed snel tot een bal.
Leg afgedekt een uur in de koelkast.
Meng voor de frangipane alles goed door elkaar.
Verwarm de oven voor op 180C.
Rol het deel uit en bekleed de bodem en de wanden van de vorm met het deeg.
Beleg het deeg met bakpapier en vul met de hulpvulling.
Bak de bodem 10 minuten voor.
Verwijder de hulpvulling en verdeel de fangipane gelijkmatig over de bodem.
Zet de vorm weer in de oven en bak 15 - 20 minuten tot het deeg en frangipane gaar zijn.
Neem uit de oven en laat in de vorm 10 minuten afkoelen, verwijder de rand en laat de taart verder afkoelen.
Week voor de bavarois de gelatine in ruim koud water.
Klop de slagroom met het vanille-aroma stijf en zet in de koelkast.
Verwarm het citroensap (van de ingrediënten van het deeg) met de suiker zachtjes op laag vuur zodat de suiker oplost.
Voeg de aardbeienpuree toe en verwarm tot net onder het kookpunt.
Neem de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine er goed door.
Laat onder regelmatig roeren afkoelen.
Als het dikker begint te worden (zo rond kamertemperatuur)spatel je de slagroom erdoor.
Giet de bavarois over de afgekoelde taartbodem en laat stevig worden in de koelkast.
Maak het fruit schoon en verdeel over de taart.
Bestrooi vlak voor serveren met poedersuiker en versier met de munt of citroenmelisse.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de