Doorgaan naar hoofdcontent

Gnocchi Carbonara


Weer een heerlijk gerecht uit de Delicious van december 2011: Gnocchi Carbonara. Je kunt de gnocchi koelvers kopen in de supermarkt, maar zelf maken is helemaal niet moeilijk en leuk om te doen. Onderstaande hoeveelheid is iets teveel voor 2 personen, dus met een salade erbij precies goed voor 3 personen.

100 gr diepvriesdoperwten
100 gr pancetta, in kleine stukjes
1 teentje knoflook, geperst
250 ml slagroom
Parmezaanse kaas
1 el olijfolie
20 gr boter

Gnocchi
750 gr aardappels, geschild en in stukken
1 ei, losgeklopt
nootmuskaat
175 gr bloem, gezeefd

Maak eerst de gnocchi:
Kook de aardappelen gaar in 20 - 25 minuten en giet ze af.
Stoom de aardappelen nog even droog.
Stamp de aardappelen zo fijn mogelijk.
Voeg zout, peper, snufje nootmuskaat, bloem en het ei toe en roer goed door.
Kneed met beide handen snel tot een soepel deeg.
Verdeel het deeg in 4 porties en rol elke portie uit tot een dunne rol.
Snij de rolletjes in stukjes van 2 cm.
Breng water aan de kook en voeg de gnocchi (eventueel in porties) toe.
Kook 1 minuut of tot de gnocchi boven komt drijven.
Neem met een schuimspaan uit de pan en laat in een kom ijskoud water vallen.
Giet af en leg op een theedoek te drogen.

Kook de erwten in 2 minuten gaar en giet af.
Bak de pancetta in een beetje olie knapperig.
Giet eventueel vet af.
Voeg de slagroom en het teentje knoflook toe en laat in 7 minuten de saus inkoken tot de helft.
Smelt de boter met een beetje olijfolie in een grote koekenpan en bak de gnocchi in delen in 3 minuten goudbruin.
Schep voorzichtig de erwten en de saus door de gnocchi.
Breng op smaak met zout en peper en serveer met Parmezaanse kaas.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de